
Köpeklerde Aşırı Havlama
Tüm canlıların bir iletişim şekli olduğu göz önünde bulundurularak bu konuyu ele almak en doğrusudur. Sevgili dostlarımızın da iletişim yöntemlerinin başında ise havlamak geliyor. Bu iletişim yöntemi kimi zaman aşırıya kaçtığında bizleri rahatsız ettiği de bir gerçek. Bu durumda köpeklerde aşırı havlama sebeplerini araştırmak gereklidir.
Köpeklerde Aşırı Havlama Sebepleri
Her köpeğin farklı karakteristik özelliği bulunmasına rağmen en belirgin benzer özelliklerinden yola çıkarak sebepleri sıralayalım;
- Bölgecilik
- Özlem
- Açlık
- Hastalık
- Terk edilme endişesi
Köpeklerin bir oyuncak olmadığını, bizlerden daha yoğun duygulara sahip olduklarını bilerek onlara yaklaşmalıyız.
Bölgecilik
Köpeklerin yaşam alanları, onların bölgeleridir ve bölgelerine yaklaşan insan ya da diğer hayvanları bir risk olarak görecektir. Başlangıçta ufak uyarı havlamaları, tehdit arttıkça aşırı havlama hatta uluma boyutuna kadar varacaktır. Bu durumda köpeğinizin yanına giderek onun ve sizin güvende olduğunuzu hissettirmeniz yeterli olacaktır.
Özlem
Sabahtan akşama kadar evde yalnız bırakılan bir köpeğin sizi gördüğündeki heyecanıdır aslında o aşırı havlamaları. İletişim kuracağınız kimsenizin olmadığını bir düşünün. Dostlarınız siz eve gelene kadar bu ağır psikolojik savaşı vermektedir. Bu durumda ona kızmak, bağırmak yerine 5 dakika dahi olsa kapıdan girince vakit ayırmanız yeterlidir.
Açlık
Her canlı gibi köpeklerin de karınlarını doyurması gereklidir. Düzenli ve sağlıklı besinler tercih edip gün boyu huzurlu hissetmelerini sağlarsak aşırı havlama durumu ortadan kalkacaktır.
Hastalık
Köpekler hastalıklarını bizler gibi önceden teşhis edip anlatamazlar. Bu konuda köpek sahiplerinin oldukça dikkatli ve titiz olmaları gereklidir. Aşılarının düzenli yapılması ve veteriner kontrolünde olmaları gereklidir. Aşırı havlama, aralıklı inleme sesi gibi geliyorsa bir rahatsızlığının olduğunu düşünerek veteriner hekiminize başvurmanızı tavsiye ederim.
Terk Edilme Endişesi
Terk edilme endişesi, genellikle sokaktan ya da barınaklardan alınan köpeklerde sıkça görülmektedir. Terk edilme endişesi yaşayan köpekler, özellikle yalnız kaldıklarında aşırı derecede havlarlar. Bu durumda köpeğimizi cezalandırmak onu daha fazla travma yaşamasına sebep olacaktır. Köpeğinizin sosyalleşmesi, eve girip çıkan kişilerin artması, sizinle geçirdiği kaliteli zaman, terk edilme endişesi yaşayan köpeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.
Bir yanıt bırakın