Rüya Tabiri Nedir?

Rüya Nedir? Rüya Tabiri Nedir? Rüyalar Gerçek Olur mu?

Rüya Nedir?

Rüya nedir ve rüyaların mahiyeti nasıldır ? Uykuya aynı zamnda geçici ölümde denir, ve bu geçici ölüm denen halde gördüğümüz garip hallerdir rüyalar. 

Neden ve hangi sebeple rüya gördüğümüz bir muammadır. Hz Adem (a.s) ‘dan bu güne kadar alimler çeşitli şekillerde rüyaları izah etmeye çalışmışlar, düşünmüşler ancak rüyaları kesin bir şekilde açıklayamamışlardır. Bunca çalışmanın ardından görünen, uzun yıllar rüyalar gizemini muhafaza edecektir, ancak gelişen teknolojiler ve bilimsel çalışmalar ve alimlerin bitmek tükenmek bilmeyen azmi ile bu konuda nasıl gelişmeler olacağını kestirmek te çok kolay değildir.

İnsanoğlu dünyaya geldiğinden beri rüyalar hakkında çeşitli şeyler söylenmiştir, ancak şunu diyebilirizki rüya büyük ve manevi bir alemdir ve yine şunu diyebilirizki rüyalar ahiret hayatı ile de alakalıdır. Bu ilişkiyi yaşamak  ve yakalamak ise ruh saflığı ve maneviyatla alakalıdır. Rüyalar çok hassas geçekleri yakalamanıza olanak verebilir ve yıllarca rüyalarla bir çok hassas konu çözülmüştür.

Kur’an-ı kerim de birçok ayet ve yine bir çok peygamber rüyalar üzerinde eheniyetle durmuştur ve rüyalar her geçen gün ehemniyetini arttıracaktır.

Rüya Nedir?
Rüya Nedir?

Rüya Tabirleri Nedir?

Rüya tabirleri için her şeyden önce vakit önemlidir, bunun için güneşin doğuşuna yakın olan zaman en iyi ve en doğru zamandır.

Bu vaktin seçilmesinin sebebi hem rüyayı tabir edecek olanın aklının dinç ve dinlenmiş olması hem de rüyayı görenin rüyayı ayrıntıları ile hatırlayabileceği bir vakit olmasıdır. Peygamber efendimizin (S.A.V) sabah namazını kıldırdıktan sonra Sahabelere dönüp bu gece rüya göreniniz var mı? diye sorarmış ve bazı zamanlarda Hz. Ebu Bekir’ in müsaade isteyerek rüyaları tabir ettiği olurmuş.

Çok önemli noktalardan bir tanesi rüyayı tabir edecek kimsenin rüyayı gören kişiye rüyasını anlatmadan önce Allah (c.c) rüyanı hayretsin hayır bize, şerde düşmana olsun demesi gerekirmiş. Yine çok önemli noktalardan biride rüyayı tabir edecek olanın rüyayı gören insan hakkında, onun hayatı hakkında bilgi sahibi olmasıdır yada öğrenmesidir çünkü bir çok rüya kişinin hayatındaki unsurlarla alakalıdır. Örneğin Hz Yusuf peygamberin çocukluğunda gördüğü rüyaların yıllar sonra vuku bulması yani çıkması gibi, onun çocukluğunu bilmeyen insanların bu rüyaları tabir etmesi mümkün değildir. Yine rüya tabirini yapan kimse rüyayı gören kişinin gizli şeylerini varsa utanacağı şeyleri açığa vurmamalıdır, sorusunu tamamı ile dinlemeli ve iyi kötüyü ayırmalıdır.

Tabir eden kimse akıllı, alim, zeki, kötülüklerden sakınan, Allah’ı ve Kitabını iyi bilen, Peygamber efendimiz’ in Hadislerini, atasözlerini ve Arapçayı iyi bilen olmalıdır

Tabir edenin kasten ters olarak tabir ettiği rüya eğer hayırsa rüyayı sorana, şer ise rüyayı tabir edene aittir. Rüyayı gören rüyasını sadece alim bir kişiye yada nasihat eden birine anlatmalıdır. Rüyalar tabir edilmedikçe bir sorun yoktur ancak tabir edildiğinde vuku bulurlar o yüzden çok iyi tabirciler haricinde anlatılmaması önemle vurgulanmaktadır. Rüya tabirleri yapılırken insanların adetleri, ırkları, Meshepleri, dinleri, isimleri gibi bir çok şey dikkate alınmalıdır. 

Sonuç olarak peygamberimiz (S.A.V) bize şu şekilde nasihatte bulunmuş ve demiştir ki, sizlerden biriniz kötü bir rüya gördüğü zaman üç defa sol tarafına tükürsün ve şeytanı kovsun demiştir, aynı şekilde rüyanın da kimseye anlatılmamasını tembih etmiştir. Rüya tabirleri kişilerin, adetleri, yaşadıkları belde hatta mevsimler nazara alınmalı denmiştir.

Rüyaları tabir eden insan şunları dikkate almalıdır, rüyalarda ölülerin konuştukları söz hak sözdür. Çünkü ölü hak evindedir. Henüz doğru ve yalanı bilmeyen çocuğunda söylediği söz hak sözdür. Hayvanlar ve kuşlarda aynı şekilde hak söz söylerler. Diğer taraftan rüya ile hulm hadisesini birbirinden ayırmak lazım çünkü her ikiside insanın uykuda gördüğü şeylerdir, ancak bunlardan iyi olanlara rüya kötü olanlara ise hulüm denir. Rüya ALLAH C.C’ dan hulüm ise şeytandandır, hadisi şerifi bize bunu işaret eder. Gerek kuran’ da gerekse hadislerde bunlar bize izah edilmiştir. Hak ve doğru olana rüya, batıl olanına ise hulüm denmiştir.

Buna bir örnek vermemiz gerekirse iskilipli Atıf hocanın rüyasıdır. Yatsı namazından sonra Atıf Hoca oturmuş ve Savumasını yazmaya başlamıştı, arkadaşı da aynı işle meşgul . Bir aralık , günlerdir uykusuz , sabahlara kadar namaz ve ibadetle vakit geçiren Atıf Hoca hafif uykuya dalmıştır. Giyimli bir halde, başı taşa yaslanmış, elinde yarım kalan savunması, gözleri kapalı kendinden geçişti. Arkadaşı ise Tahir’ül Mevlevi bu haline bakarak mırıldandı. Zavallı, alim ve fazıl büyük bir adam . Bu muydu ilim ve faziletin mükafatı.

Rüya Tabirleri Nedir
Rüya Tabirleri Nedir

♥ Selam İsmim Elif , 25 Yaşındayım Sıkılıyorum Sevgilim Yok Müsaitsen Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥. 0032 2588 99 10



1 geri izleme / bildirim

  1. REM Uykusu Nedir? – BilgiSepeti.Net » Türkiye'nin Bilgi Sitesi

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*